05. április, 2019 14:46

KULTURA: Svečana prireditev ob Svetovnem dnevu Romov

LENDAVA: Danes je v počastitev Svetovnega dneva Romov v Gledališki in koncertni dvorani Lendava potekala svečana prireditev To smo mi, ki so jo pripravili vzgojno-izobraževalni zavodi v sodelovanju z romsko skupnostjo.

SVETOVNI DAN ROMOV

8. aprila Romi po vsem svetu praznujejo svoj dan. Ta je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. V lendavski občini živi približno 260 pripadnikov romske skupnosti, večina v romskem naselju v Dolgi vasi.

TO SMO MI

Letošnja prireditev je potekala pod sloganom To smo mi, v okviru katere so vzgojno-izobraževalni zavodi pripravili bogat program in predstavili multikulturnost ter večjezičnost kot pomemben dejavnik sožitja v lendavski občini.

Prireditve se je udeležil tudi župan Janez Magyar, ki je ob tej priložnosti povedal:

V lendavski občini romski skupnosti namenjamo posebno pozornost, kajti zavedamo se pomena njihove integracije v vsakdanje življenje občine. Pri tem je potrebno poudariti, da je za uspešno vključevanje potrebno pokazati pozitivno voljo z obeh strani, s strani Romov, kot manjšine in tudi s strani večinskega naroda. Le skupaj bomo lahko rešili obstoječe težave na področju eksistence, zaposlovanja in izobraževanja. Občina je tudi načrtno pristopila k ureditvi legalizacije objektov v romskem naselju.

Upam si trditi, da v naši občini pripadniki romske skupnosti in večinsko prebivalstvo živi v sožitju in da se medsebojno sodelovanje samo še krepi. Bodimo še naprej vzor tistim posameznikom in krajem, kjer to sožitje še ni popolnoma izoblikovano.

Ne glede na jezik, ki ga govorimo, na običaje, ki jih negujemo, si vsi želimo medsebojno spoštovanje, enakopravnost in življenje v miru.

Spoštovani pripadniki romske skupnosti – čestitam Vam ob vašem prazniku in vam želim vse dobro. Vsem prisotnim pa želim prijetno druženje in praznovanje."

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test