30. april, 2020 14:35

Čestitka ob prazniku dela

 

Cenjene občanke in občani Lendave!

Letošnji prvomajski prazniki in z njimi spomladanske počitnice veljajo kot polčas v dobi pandemije, ki nam spreminja življenja. A to naj ne bo pandemija strahu in nemoči, temveč priložnost, da v nas samih kot tudi v družbi krepimo in ohranimo tisto, kar je dobrega in kakovostnega.

Nič človeškega nam v tem času ne sme biti tuje. Nekateri izzivi so preveliki, da bi jih premagali sami, a z dobro voljo in predanim delom celotne družbe, je vse mogoče. Lahko smo ponosni na to, kar smo dosegli v teh dveh mesecih, saj je to odraz naših skupnih prizadevanj. 

Letošnji praznik dela ima morda nekoliko grenak priokus, saj je mnogo ljudi v skrbeh zaradi službe. Virus namreč ne terja le zdravstvenih, ampak tudi gospodarske in s tem socialne žrtve. Zavedati se moramo, da bomo prav vsi deležniki skupnosti morali deliti isto usodo in prevzeti sorazmerno breme posledic, ki pa niso nujno le slabe. Ljudje imamo izjemno sposobnost prilagajanja na nove razmere in vsakič najdemo načine preobrazb in novih možnosti. Zagotovo bo to tako tudi tokrat. 

Tradicionalna prvomajska druženja, mlaji, zborovanja, budnice in kurjenje kresov na predvečer praznika letos odpadejo. Tradicijo, ki jo bomo tako kot mnoge druge navade, povezane s človekovo potrebo po skupnosti, praznovanju in druženju, znali le še bolj spoštovati.

A ključna misel ob prihajajočem prazniku naj gre predvsem delu in njegovemu vrednotenju. To je v zgodovini prestalo že mnoge spremembe. Težko priborjeni 8-urni delovni čas dolgo ni več izključna merska enota, saj so se pojavili številni novi načini dela, ki postavljajo na preizkušnjo mnoge samoumevnosti dostojnega dela in dostojnega plačila zanj. Človekovo dostojanstvo pa je edina merska enota, ki mora veljati tudi na področju dela. Najlažje bomo to dosegli s sposobnostjo stopiti v čevlje drugega, neglede na kateri strani in v kateri situaciji smo.

Želim vam mirne in brezskrbne praznike.

Župan Občine Lendava, Janez Magyar

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test