24. marec, 2020 09:16

GOSPODARSTVO: Ukrepi za pomoč gospodarstvu

LENDAVA: Občina Lendava sledi vsem vladnim ukrepom, ki se nanašajo tudi na področje pomoči gospodarstvu. Vlada je na včerajšnji seji obravnavala prvi obsežni zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu; celotno besedilo ukrepov pa bodo objavili danes po 11. uri. Občina Lendava bo v skladu s temi ukrepi pripravila nabor ukrepov za tiste, ki jih vladni ukrepi morda ne bodo zajeli.

VLADNI UKREPI 

Vlada naj bi oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila naj bi način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in splošni okvir za povračilo. Novi vladni predlogi se nanašajo tudi na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Po napovedi premiera Janeza Janše bo Vlada zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi in družbi nasploh.

UKREPI OBČINE LENDAVA

Občina Lendava je v prvi fazi izrednih razmer, ki jih povzroča pandemija virusa Covic – 19 prvenstveno usmerjena v izvajanje tistih preventivnih ukrepov, ki so po navodilih stroke najučinkovitejši in najnujnejši. Nanašajo se na aktivnosti za nabor potreb občanov, dobavo in razdelitev zaščitne opreme po prioritetah, ki jih določa republiški štab Civilne zaščite, izdelavo nabora prostovoljcev za pomoč najbolj ranljivim skupinam za oskrbo s hrano in zdravili ter varstvo otrok, organizacijo kuhinje in dobave toplih obrokom socialno šibkim.

Na Občini se zavedamo, da posledice ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa čutijo tudi podjetja, obrtniki in samozaposleni. Vlada je pripravila prvi obsežni zakonski paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu in v skladu s tem bomo tudi na Občini Lendava pripravili nabor ukrepov za vse tiste, ki jih vladni ukrepi morda ne bodo zajeli oziroma takšne, ki bi samostojnim podjetnikom in malim podjetjem olajšala trenutno situacijo.

Ukrepe bo Občina Lendava izvajala sorazmerno in usklajeno z vladnimi ukrepi ter z zavedanjem, da so na nek način prizadeti vsi segmenti prebivalstva in da bo  breme pomoči potrebno uskladiti glede na prioritete.

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test