15. april, 2020 15:46

KULTURA: Ščepec kulture

LENDAVA: Na obeh občinskih spletnih straneh smo ob aktualnih vsebinah, povezanih z organizacijo dejavnosti v teh izrednih razmerah v naši občini pred dobrimi tremi tedni pričeli z objavami v dveh novih rubrikah, ki ju najdete na vstopni strani: Nekaj lepega iz lendavske galerije in Knjiga je dobra izbira ...

Tukaj lahko pobrskate po vsebinah, ki vas bodo usmerile k dejavnostim, na katere smo vsi skupaj morda nekoliko pozabili, saj nanje nismo bili pozorni, si zanje nismo vzeli čas ali pa preprosto niso bile del naših življenj. Z njimi želimo opozorili na kulturno bogastvo in vrednote, ki so v našem okolju, v naših domovih in vam odstirati kotičke sveta, ki tičijo med platnicami na vaši domači knjižni polici ali med zidovi bogate zakladnice lendavske kulturne zgodovine.

NEKAJ LEPEGA IZ LENDAVSKE GALERIJE

Galerija-Muzej Lendava je v desetletjih organiziranja mednarodnih likovnih kolonij ustvarila izjemno umetniško zbirko. Vsak dan objavimo eno likovno delo iz te bogate zbirke, ki je tudi nekakšen lendavski umetniški panoptikum. Danes je na vrsti delo akadenskega slikarja Zoltána Gáborja, ki se je leta 1922 rodil v Lendavi.

KNJIGA JE DOBRA IZBIRA ...

Čas, ki smo ga primorani preživeti doma, je priložnost, da z domačih polic vzamemo knjige, ki na nas čakajo že nekaj časa. Zagotovo si bomo dobre in zanimive knjige na priporočilo prijateljev in sosedov lahko tudi izmenjali. Nekaj posameznikov, ki so s knjigo povezani še tesneje kot večina, smo povprašali, katere knjige priporočajo v branje tudi drugim. Do sedaj so priporočali Štefan Kardoš, pisatelj in profesor slovenskega jezika in književnosti, ki poučuje v Lendavi, Klarisa Jovanović, profesorica francoščine in primerjalne književnosti, književna prevajalka iz grščine, pesnica in pevka, ki živi v Lendavi, Katarina Vida, strastna osnovnošolska bralka, ki je v lendavski knjižnici bila že večkrat izbrana za mlado bralko letnega časa, prejšnji teden pa je predloge pripravila Lendavčanka Mária Dorothea Požonec, odlična študentka tretjega letnika medicine v Pécsu, ki je na Madžarskem obiskovala že gimnazijo.

Danes objavljamo knjižne predloge za najmlajše. Miša Gerič Špacapan je od nekdaj vedela da bo igralka in pevka. Ni pa vedela, da bo tudi scenaristka, režiserka, voditeljica prireditev, plesalka, pesnica, slikarka, umetniški vodja gledališča in pisateljica otroških knjig. Njeno Miškino gledališče, ki  domuje v Lendavi, gostuje po vsej Sloveniji, vse do Primorske, kjer Miša živi s svojo družino, a se vedno rada vrača domov, kjer se je vse začelo in kjer je že od rojstnih let bila zvezda. Prav vsak otrok bi se moral počutiti poseben, ljubljen in sprejet, torej kot zvezda. In Miša jih s svojimi predstavami spodbuja prav k temu, da zasijejo, razvijajo svojo domišljijo, kreativnost in svoje sanje odevajo v resnični svet. Mišinih izbor petih slikanic za otoke je dostopen tukaj.

PO KNJIGE S KLIKOM

Knjižnice po Sloveniji so sicer zaprle svoje vrata in če se niste založili z branjem, si lahko izposodite tudi elektronske knjige ali dostopate do digitalnih vsebim, ki jih ponuja Knjižnica Lendava.

DO PUBLIKACIJ IN STALNIH RAZSTAV NA LENDAVSKEM GRADU

Tudi galerije so do preklica za obiskovalce zaprle svoja vrata in do nadaljnjega preklicale vse načrtovane dogodke. Po drugi strani je to priložnost, da vnovič prelistamo katero izmed publikacij, izdane v sklopu založniške dejavnosti Galerije-Muzeja Lendava, ter na ta način obudimo spomin na dogodke iz naše zgodovine (Lyndvamuseum), se sprehodimo skozi minule razstave likovnih velikanov na lendavskem gradu ali preberemo zanimivo zgodbo o ustvarjanju lokalnih umetnikov. Na spletni strani museums.si pa si lahko ogledate tudi muzealije iz zbirk Galerije-Muzeja Lendava.

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test