16. september, 2019 16:24

NAPOVEDUJEMO: Evropski teden mobilnosti

LENDAVA: GREMO PEŠ! je slogan letošnje izvedbe Evropskega tedna mobilnosti, tradicionalne evropske pobude, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto med 16. in 22. septembrom povežejo na tisoče sodelujočih mest; že nekaj let se pobudi pridružuje tudi občina Lendava.

DAN BREZ AVTOMOBILA

V četrtek, 19. septembra, med 10. in 12. uro bodo že tradicionalno cesto pred Mestno hišo zasedli otroci iz Vrtca Lendava ter osnovnošolci, na stojnicah pa bodo Kolesarski klub Lendava, Policijska postaja Lendava, Moto klub Lindau Lendava, Planinsko društvo Lendava in Kolesarski center Murania predstavljali trajnostne načine mobilnosti. 

Med 9.30 in 12.30 bo tako za ves promet zaprta cesta od krožišča pri nekdanji trgovini Borovo do križišča pred Mestno hišo.

Akciji se bodo pridružili tudi genterovski osnovnošolci, ki bodo na pomen uporabe alternativnih oblik potovanja opozarjali na šolskem dvorišču.

Dan brez avtomobilov bodo z medgeneracijskim pohodom obeležili tudi srednješolci. Ob 10. uri bodo s člani Društva upokojencev Lendava krenili na pohod po starem mestnem jedru in novi pohodniški poti, ki vodi iz mesta proti razglednemu stolpu Vinarium Lendava. Pridružijo se jim lahko tudi občanke in občani, ki želijo na ta način izkazati podporo pobudi in promovirati hojo. Zbirno mesto je pri Dvojezični srednji šoli Lendava.

ZAKOLESARIMO V JESEN

V sklopu evropskega tedna mobilnosti bo v petek, 20. septembra, organizirano kolesarjenje od Bukovniškega jezera v Dobrovniku do Kolesarskega centra Murania v Čentibi; udeleženci bodo lahko opravili tudi meritve dejavnikov tveganja, si izposodili palice za nordijsko hojo in se naučili vaj za dobro počutje. Več informacij tukaj.

HOJA IN TRAJNOSTNA MOBILNOST

Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet ter njegove škodljive posledice. Hoja nas sicer resda premika od točke A do B, a hkrati poskrbi tudi za vsaj minimalno raven fizične aktivnosti. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način. Je drugi najpogostejši način premikanja v slovenskih naseljih, saj je primerna za krajše razdalje (do 2 km), kar je tudi približna dolžina pri nas opravljenih vsakokratnih poti. Zaradi vsega tega bomo v septembru slavili hojo. Pridružite se nam!

Foto: Evropski teden mobilnosti

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test