13. september, 2019 11:14

NAPOVEDUJEMO: Polaganje spotikavcev - tlakovcev spomina v Lendavi

LENDAVA: V torek, 17. septembra 2019, bomo v Lendavi na Glavni ulici v pločnike pred nekdanjimi domovanji treh judovskih družin umestili tlakovce spomina in jih tako na simboličen način vrnili na ulice našega mesta. Slovesni uvod v polaganje tlakovcev spomina bo ob 13. uri pred Mestno hišo.

"OSEBA JE POZABLJENA LE, ČE JE POZABLJENO NJENO IME"

Številke in podatki o holokavstu pogosto izzvenijo kot suhoparna dejstva, v katerih se izgubijo tragične zgodbe 6 milijonov posameznikov in njihovih družin, ki jim želimo z gestami, kot je polaganje tlakovcev spomina,  povrniti imena, obraze in življenjske usode. V duhu prizadevanj za ohranjanje zgodovinskega spomina na holokavst, a obenem tudi kot poklon ljudem, ki so kot posamezniki in skupnost dali našemu mestu neprecenljiv prispevek in pečat ter nam zapustili trajne in neizbrisljive sledi, se želimo tudi v Lendavi ustrezno pokloniti.

SPOMINSKO OBELEŽJE

Polaganje tlakovcev spomina ali kamnov spotikavcev - umetniški projekt Gunterja Demniga - je bilo v Sloveniji že izvedeno, in sicer v Mariboru in Ljubljani, v Evropi pa poteka že od leta 1994. Gre za standardizirano spominsko obeležje v obliki kamnitega tlakovca, prevlečenega s slojem medenine, v katerega so vgravirani osebni podatki posamezne žrtve. Tlakovci spomina bodo v Lendavi položeni v spomin na člane družine Blau, družine Balkányi in člane družine Schwarz.

Vsak tlakovec z osebnimi podatki žrtve bo postavljen pred hišo, ki je bila zadnji znani naslov osebe:
• Glavna ulica 13: Ludvik Blau, Magda Blau, Livija Blau
• Glavna ulica 46: Dora Balkányi, Aleksander Balkányi, Elizabeta Balkányi
• Glavna ulica 68: Roza Schwarz, Josip Schwarz, Roza Schwarz, Tomislav Schwarz, Vera Schwarz

Ker je Lendava na dvojezičnem območju, bo vsaka oseba dobila dva tlakovca, enega s slovenskim in enega z madžarskim napisom.

POLAGANJE TLAKOVCEV SPOMINA

Prvi tlakovec bo z avtorjem projekta Gunterjem Demnigom položil župan Občine Lendava Janez Magyar, pri umestitvi tlakovcev spomina pa bodo sodelovali tudi Mirjana Gašpar in Beata Lazar, avtorici knjige Židje v Lendavi, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti Oto Luthar, članica nekoč številne in cvetoče prekmurske judovske skupnosti in zadnja živeča Prekmurka, ki je preživela holokavst, Erika Fürst, Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge častnika Delo, ki je nastalo z združitvijo časopisov Slovenski poročevalec in Ljudska pravica, katerih prve številke so bile tiskane prav v tiskarni Balkányi, sorodnika gospe Elizabete Balkányi Anka in Peter Beznec, dolgoletni direktor Centra judovske kulturne dediščine Maribor in avtor nekaterih temeljnih del ter raziskav na temo judovstva v Prekmurju Marjan Toš, predsednik judovske skupnosti v Nagykanizsi na Madžarskem Székely István, predsednik judovske skupnosti v Čakovcu na Hrvaškem Andrej Pal, predsednik Judovske skupnosti Slovenije Boris Čerin Levy in rabin, pristojen za Slovenijo, Ariel Haddad. Molitve za umrle bo odpel glavni kantor sinagoge iz Berlina Isidoro Abramovicz.

KOORDINATORJA PROJEKTA

Umetniški projekt spotikavci - tlakovci spomina koordinirata Judovski kulturni center Ljubljana, ki ga vodi Robert Waltl in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki ga vodi Boris Hajdinjak. Direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak bo ob polaganju tlakovcev povedal zgodbe družin, katerim se bomo poklonili in tako obudili spomin na ključne tvorce zanimivih in vznemirljivih zgodb, ki sooblikujejo identiteto Lendave in pričajo o njeni žlahtni preteklosti.

Častni pokrovitelj projekta v Sloveniji je predsednik Republike Borut Pahor.

Kratka predstavitev oseb, katerim se bomo poklonili.

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test