22. oktober, 2019 14:40

PROSLAVA: Odkritje spominske plošče na mejnem prehodu Petišovci

PETIŠOVCI: Minulo nedeljo so v Petišovcih na mejnem prehodu priredili slovesnost, na kateri so odkrili obnovljeno spominsko ploščo branilcem mostu med vojno za Slovenijo.
Slovesnosti so se udeležili tudi podžupana Občine Lendava Ivan Koncut in Igor Kulčar, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lendava, Območno združenje slovenskih častnikov Lendava, Policijsko Veteransko društvo Sever za Pomurje in Dražen Srpak, župan Murskega Središča. 

BRANILCI MOSTU

28. junija je Lendavo pretresla vest, da iz čakovske smeri proti mostu v Petišovcih prodira 40 oklepnikov. Na mostu čez reko Muro so bile postavljene cisterne z gorivom, ki pa bi ob eksploziji ogrozile življenja krajanov Murskega Središča. Ti so se zbrali in pred vojaško kolono postavili živi ščit, kar je bilo enkratno in zelo pogumno dejanje.
Dan suverenosti, 25. oktober, je praznik, ki nas spominja in opominja, da smo si z orožjem izbojevali svojo državo. Če ne bi bilo teritorialne obrambe, milice in pogumnega naroda, ne bi imeli svoje države.

KREPITEV POVEZOVANJA

Podžupan Ivan Koncut je v svojem nagovoru poudaril multikulturni značaj Prekmurja, ki nam danes, ko obeležujemo 100. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, daje možnost, da okrepimo, kar nas lahko povezuje. Povezovanje omogočajo tudi številni lokalni, regijski in čezmejni projekti, kot je projekt kandidature Lendave za EPK 2025. »Vendar«, je dejal podžupan, »je naša pravica še naprej živeti v miru in sožitju, naša dolžnost pa je, da si za to prizadevamo vsak dan«.

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test