23. januar, 2019 13:59

VAROVANJE OKOLJA: Podelitev Unescovega certifikata obmurskim občinam

VELIKA POLANA:  Včeraj je 16 obmurskih občin, med katerimi je tudi Občina Lendava, z novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura prejelo Unescov certifikat, ki sta jih podelila minister Jure Leben in Miguel Clüsener Godt iz Unescovega programa Človek in biosfera.

BIOSFERNO OBMOČJE MURA

Biosferno območje Mura postaja že četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega Programa Človek in biosfera. Ta status daje območju posebno priložnost za razvoj in promocijo in tudi za povezovanje z ostalimi državami regije v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.

Minister Leben je v svojem nagovoru poudaril, da bo kot okoljski minister deloval v dobrobit reke Mure in tega zaščitenega območja. Povedal je, da prav zato  hidroelektrarn na reki Muri ne bo in dodal, da je »v medresorsko usklajevanje podal predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarne na reki Muri.« Minister Leben se namreč zaveda, da je Mura vir in osrednja povezovalna nit življenja v obmurski pokrajini. »Človek in narava sta z roko v roki oblikovala in skrbela za to pokrajino. Reka je oblikovala značilno podobo, hkrati pa se je ohranila izjemna biotska raznovrstnost z bogastvom vrst in habitatov varovanih z nacionalno kot tudi evropsko zakonodajo. Svojevrstno pokrajino, ki jo gradijo ohranjena reka, mokrišča, obsežni poplavni gozdovi in značilna kmetijska krajina, bogati tudi izjemna kulturna dediščina,« je povedal minister in zaključil z mislijo, da se je z ustanovitvijo tega območja in formalno podelitvijo pravo delo za razvoj tega območja šele pričelo.

 PREPOZNAVNA BLAGOVNA ZNAMKA

Ob podelitvi certifikatov je prvi mož UNESCA na področju biosfere Miguel Clüsener Godt pohvalil sodelovanje obmurskih občin in jih pozval, da ta certifikat izkoristijo za širše dobro, tudi v boju proti onesnaževanju in iskanju priložnosti v turizmu.

Biosferno območje je za lokalne skupnosti in državo posebna ter prepoznavna blagovna znamka. Ne prinaša novih obvez, ponuja pa sodelovanje, povezovanje in izmenjavo izkušenj ter prepoznavnost na svetovni ravni.

»Ohranjanje naše naravne dediščine je zelo pomembno, tudi zato, da jo ohranimo za naše bodoče rodove. Zaščiteno območje ob reki Muri pa ponuja predvsem razvojne priložnosti na področju turizma in večje prepoznavnosti tega območja. Želim si, da bi nas tudi v prihodnje reka Mura povezovala in ne razdvajala,« je ob podelitvi certifikatov povedal župan Lendave Janez Magyar.

Več o pripravah Biosfernega območja Mura si lahko preberete tukaj

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test