28. avgust, 2020 09:06

VARSTVO OKOLJA IN ZDRAVJE: Zatiranje ambrozije

LENDAVA: Sezona cvetnega prahu ambrozije je v polnem zamahu. V Lendavi je bilo lansko leto v tem obdobju za 7-krat več cvetnega prahu ambrozije kot na merilnih postajah v Mariboru in Ljubljani.

Obremenitev zraka bo v prihodnjih dneh visoka. Preko dneva se obremenitev poveča že kmalu po šesti uri zjutraj in traja do zgodnjega večera. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da je z odstranjevanjem ambrozije smiselno nadaljevati, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Odstranjevanje se naj opravlja z ustrezno osebno zaščito, alergikom pa odstranjevanje odsvetujejo.

Pelinolistna ambrozija sodi med najbolj alergene rastline v naravi in je edina škodljiva rastlina, za katero je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje. Za prijave rasti ambrozije so pristojni območni uradi Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

POZIV LASTNIKOM ZEMLJIŠČ

Občina Lendava lastnike zemljišč poziva, da ob pojavu ambrozije ukrepajo v skladu z veljavnim zakonom in Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia. Zakon določa, da morajo lastniki zemljišč, na katerih raste ambrozija, škodljive rastline odstraniti in poskrbeti, da se le-te ponovno ne razrastejo.

Ambrozija cveti od julija do septembra, v tem času nastopi tudi alergena faza, zato je treba rastlino uničiti še preden začne cveteti. Ob upoštevanju navedenega se zmanjša tudi možnost alergij na pelinolistno ambrozijo, eno najbolj alergenih rastlin, ki povzroča številnim občanom velike zdravstvene težave.

FOTO: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test