12. maj, 2020 10:25

ZDRAVJE: Na dodatni krvodajalski akciji v Lendavi 80 krvodajalcev

LENDAVA: Rdeči križ Slovenije – območno združenje Lendava je zaradi velikega odziva krvodajalcev na aprilski akciji včeraj organiziral še dodatno akcijo. Tudi tokrat je bila pripravljenost krvodajalcev nad pričakovanji. Odzvalo se je 80 oseb, skupaj v obeh terminih kar 152, ki so darovali 68 litrov krvi.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor upadajo zaloge krvi, ker se je število krvodajalcev zaradi zaščitnih ukrepov za preprečevanje možnega prenosa novega koronavirusa na nacionalni ravni močno zmanjšalo. »Prav nasprotno pa je v lendavski občini, kjer je solidarnost in pripravljenost pomagati sočloveku, še posebej v teh kriznih časih, spet prišla do izraza,« je bila po dveh uspešnih krvodajalskih akcijah vesela Nataliji Gomzi Jablanovec iz območnega združenja rdečega križa, saj takega odziva v preteklosti niso beležili.

Na poziv so se odzvali tudi tisti krvodajalci, ki krvi niso darovali že več let in nekaj novih, katerih so še posebej veseli na centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

»Lepo je, da so se odzvali tudi mladi,” je dejala Erika Kavaš, specialistka transfuzijske medicine iz UKC Maribor, ki je se je ob tej priložnosti posebej zahvalila tako Nataliji Gomzi Jablanove iz rdečega križa, ravnateljici DOŠ I Lendava Tatjani Sabo in županu Občine Lendava Janezu Magyarju za vso podporo in pomoč pri organizaciji krvodajalske akcije, saj te trenutno potekajo pod posebnimi pogoji zaradi varnosti tako krvodajalcev kot izvajalcev odvzema krvi. Krvodajalcem se je za humano gesto osebno zahvalil tudi župan Janez Magyar.

"DARUJ ENERGIJO ZA ŽIVLJENJE - DARUJ KRI!"

Naslednja krvodajalska akcija v Lendavi je načrtovana v mesecu decembru, do takrat pa lahko tisti ki bi želeli darovati kri to storijo v enoti za transfuzijsko dejavnost Splošne bolnišnice Murska Sobota vsak ponedeljek in četrtek med 7. in 11. uro. Svoj prihod je potrebno najaviti na telefonsko številko 02 512 35 93.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test